SPF apsauga nuo saulės

Nors buvimas saulėje yra puikus vitamino D šaltinis, tačiau per didelis saulės spindulių kiekis gali būti žalingas odai. Tačiau technologijos gelbsti ir čia. Šiandien pakalbėsime apie kremus kurie saugo nuo žalingų saulės spindulių. Sužinosime ką reiškia SPF indeksas ir kuo vieni kremai skiriasi nuo kitų. Tai padės pasirinkti jums tinkamą produktą. 

Kas yra SPF?

Apsauga nuo saulės yra svarbi bet kokios odos priežiūros rutinos dalis, ypač karštais vasaros mėnesiais. Bet ar kada susimąstėte, ką reiškia skaičiai ant kremo nuo saulės buteliuko? Skaičius, kurio ieškote, yra SPF arba apsaugos nuo saulės faktorius. SPF supratimas yra labai svarbus renkantis jūsų odai tinkamą apsaugos nuo saulės priemonę ir užtikrinant tinkamą apsaugą nuo žalingų UV spindulių.

SPF matuoja laiką, kurį galite būti saulėje nenusideginę, palyginti su tuo, kai nenaudotumėte jokio kremo nuo saulės. Pavyzdžiui, jei įprastai nusideginate po 10 minučių saulėje, dėvėdami SPF 30 apsaugos nuo saulės priemones galėsite saulėje išbūti iki 300 minučių nenudegę. Tai apskaičiuojama padauginus laiką, kurio reikia, kad oda nudegtų, iš SPF skaičiaus.

Svarbu pažymėti, kad SPF matuoja tik apsaugą nuo UVB spindulių, kurie yra pagrindinė nudegimo saulėje priežastis. UVB spinduliai neįsiskverbia į odą taip giliai kaip UVA spinduliai, tačiau abiejų tipų UV spinduliai prisideda prie odos pažeidimo ir padidina odos vėžio riziką. Rekomenduojama rinktis plataus spektro apsaugos nuo saulės priemones, kurios apsaugotų tiek nuo UVA, tiek nuo UVB spindulių.

Apsaugos nuo saulės tipai, ir jų privalumai

Yra dviejų tipų UV spinduliai: UVA ir UVB. UVA spinduliai prasiskverbia giliai į odą ir gali sukelti ilgalaikius odos pažeidimus, pvz., priešlaikinį senėjimą ir raukšles. UVB spinduliai yra pagrindinė saulės nudegimo ir odos vėžio priežastis.

Yra keletas skirtingų tipų apsaugos nuo saulės priemonių, kurių kiekvienas turi savo unikalių privalumų.

  • Cheminiai kremai nuo saulės: Cheminiuose kremuose nuo saulės yra aktyvių ingredientų, kurie sugeria UV spindulius ir paverčia juos šiluma, kuri vėliau išsiskiria iš odos. Cheminius apsauginius kremus nuo saulės lengva tepti, jų tekstūros yra įvairios – nuo lengvų losjonų iki riebių kremų.
  • Fiziniai kremai nuo saulės: fiziniuose kremuose nuo saulės yra aktyvių ingredientų, tokių kaip cinko oksidas ir titano dioksidas, kurie fiziškai blokuoja UV spindulių patekimą į odą. Fiziniai kremai nuo saulės idealiai tinka jautriai odai ir dažnai juos renkasi žmonės, turintys odos ligų, tokių kaip rožinė ir egzema.
  • Mineraliniai kremai nuo saulės: Mineraliniai kremai nuo saulės yra tam tikros rūšies fizinės apsaugos nuo saulės priemonės, kurių sudėtyje yra tik mineralinių veikliųjų medžiagų, tokių kaip cinko oksidas ir titano dioksidas. Mineraliniai kremai nuo saulės nedirgina ir yra saugūs jautriai odai.
  • Plataus spektro apsaugos nuo saulės priemonės: Plataus spektro apsaugos nuo saulės priemonės suteikia apsaugą nuo UVA ir UVB spindulių. Šie kremai nuo saulės yra būtini visapusiškai apsaugai nuo saulės ir rekomenduojami naudoti kasdien.
  • Vandeniui atsparūs kremai nuo saulės: Vandeniui atsparūs apsaugos nuo saulės kremai yra sukurti taip, kad išliktų veiksmingi net tada, kai oda yra šlapi, todėl puikiai tinka naudoti paplūdimyje ar vandens pramogų metu.

Kaip pasirinkti tinkamą kremą su SPF apsauga?

Apsaugos nuo saulės faktorius (SPF) lemia apsaugos nuo ultravioletinių (UV) spindulių lygį. Norint užtikrinti veiksmingą apsaugą nuo saulės ir išvengti odos pažeidimų, labai svarbu pasirinkti tinkamą SPF pagal savo odos tipą ir toną.

Šviesiems odos atspalviams rekomenduojamas didesnis SPF – 30 ar didesnis. Žmonės su šviesia oda linkę lengviau nudegti saulėje ir yra jautresni odos pažeidimams bei odos vėžiui. Vidutinio odos atspalvio savininkams pakanka 15–30 SPF. Tačiau visada yra gera idėja pasirinkti didesnį SPF, ypač ilgai būnant saulėje.

Tamsių odos atspalvių žmonėms paprastai pakanka 15–30 SPF. Tačiau svarbu pažymėti, kad žmonės su tamsia oda vis dar yra jautrūs odos pažeidimams ir odos vėžiui, todėl visada turėtų dėvėti plataus spektro apsaugos nuo saulės priemones, kurios apsaugotų tiek nuo UVA, tiek nuo UVB spindulių.

Be odos atspalvio, odos tipas taip pat turi įtakos nustatant tinkamą SPF. Žmonėms, turintiems riebią ar į spuogus linkusią odą, svarbu rinktis be aliejaus, nekomedogeninį kremą nuo saulės, kuris neužkimš porų. Žmonės, turintys sausą ar jautrią odą, turėtų rinktis drėkinamąjį, bekvapį kremą nuo saulės, kuris būtų švelnus odai.

Kaip tinkamai naudoti kremą nuo saulės?

Norint maksimaliai apsaugoti nuo ultravioletinių (UV) spindulių ir išvengti odos pažeidimų, būtinas tinkamas apsaugos nuo saulės naudojimas. Štai keletas patarimų, kaip tinkamai naudoti apsaugos nuo saulės priemones:

  • Laikas: tepkite kremą nuo saulės bent 30 minučių prieš buvimą saulėje. Tai leidžia kremui nuo saulės visiškai įsigerti į odą ir užtikrinti maksimalų apsaugos lygį.
  • Kiekis: naudokite pakankamai kremo nuo saulės, kad padengtumėte visą atvirą odą. Būtinai gausiai tepkite visas atviras vietas, įskaitant veidą, kaklą, rankas, kojas ir visas kitas sritis, kurios neuždengtos drabužiais.
  • Technika: Apsauginį kremą nuo saulės tepkite sukamaisiais judesiais, užtikrindami, kad jis padengtų visą atvirą odą. Nepamirškite juo patepti pėdų viršūnių, sprando ir ausų. Ypatingą dėmesį atkreipkite į dažnai praleidžiamas vietas, tokias kaip plaukų linija, akių vokai ir pan.
  • Pakartotinis naudojimas: Pakartotinai tepkite kremą nuo saulės kas 2 valandas ir po plaukimo ar prakaitavimo. Net jei naudojate vandeniui atsparų kremą nuo saulės, vis tiek svarbu jį dažnai tepti pakartotinai, kad išlaikytumėte maksimalų apsaugos lygį.
  • Kitomis apsaugos priemonės: be apsaugos nuo saulės, svarbu dėvėti apsauginius drabužius, ieškoti šešėlio ir vengti saulės poveikio piko valandomis (10-16 val.). Akiniai nuo saulės ir skrybėlė taip pat gali padėti apsaugoti gležną odą aplink akis.

Apibendrinant galima pasakyti, kad norint užtikrinti veiksmingą apsaugą nuo saulės, būtinas tinkamas apsaugos nuo saulės naudojimas. Naudokite pakankamai SPF apsaugos nuo saulės, gausiai tepkite visą atvirą odą, pakartotinai tepkite kas 2 valandas ir papildykite kitomis apsaugos priemonėmis, kad sumažintumėte odos pažeidimo ir odos vėžio riziką.

Kodėl svarbu pakartotinai tepti SPF apsaugos nuo saulės priemones?

Pakartotinis kremo nuo saulės naudojimas yra svarbus žingsnis siekiant užtikrinti maksimalią apsaugą nuo ultravioletinių (UV) spindulių ir išvengti odos pažeidimų. Štai kelios priežastys, kodėl labai svarbu pakartotinai naudoti apsaugos nuo saulės priemones:

  • Apsauga nuo saulės nusidėvi: Apsauga nuo saulės laikui bėgant gali nusidėvėti dėl prakaitavimo, plaukimo ir rankšluosčių džiovinimo. Pakartotinis tepimas kas 2 valandas padeda išlaikyti maksimalų apsaugos nuo UV spindulių lygį.
  • Apsauga laikui bėgant mažėja: Apsaugos nuo saulės veiksmingumas laikui bėgant mažėja, kai jis yra veikiamas elementų. Pakartotinis kremo nuo saulės naudojimas padeda išlaikyti apsaugos lygį ir išvengti odos pažeidimų.
  • Apsaugo nuo odos pažeidimų: UV spinduliai gali pažeisti odą, įskaitant nudegimą saulėje, priešlaikinį senėjimą ir odos vėžį. Pakartotinis kremo nuo saulės naudojimas padeda sumažinti odos pažeidimų ir odos vėžio riziką.
  • Suteikia papildomos apsaugos: Pakartotinis kremo nuo saulės naudojimas gali suteikti papildomos apsaugos jautrioms vietoms, tokioms kaip nosis, ausys ir užpakalinė kaklo dalis, kurios dažnai pamirštamos naudojant pirmą kartą.
  • Skatina saugos nuo saulės įpročius: dažnas pakartotinis kremo nuo saulės naudojimas padeda sustiprinti saugos nuo saulės įpročius ir gali tapti kasdienės rutinos dalimi.

Skirtumas tarp fizinės ir cheminės SPF

priežiūros priemonės nuo saulės

Apsaugos nuo saulės priemonės būna dviejų pagrindinių tipų: fizinės ir cheminės. Suprasdami skirtumą tarp šių dviejų, galite pasirinkti geriausią jūsų odos tipui ir poreikiams tinkantį kremą nuo saulės.

Fizinės apsaugos nuo saulės priemonės, taip pat žinomos kaip mineralinės apsaugos nuo saulės priemonės, atspindi ir išsklaido UV spindulius nuo odos. Juose yra veikliųjų medžiagų, tokių kaip titano dioksidas arba cinko oksidas. Šie kremai nuo saulės yra ant odos, suteikdami fizinį barjerą nuo UV spindulių. Jie dažnai rekomenduojami asmenims, turintiems jautrią odą arba tiems, kurie linkę į bėrimus, nes jie mažiau dirgina. Taip pat manoma, kad fizinės apsaugos nuo saulės priemonės yra veiksmingesnės tiems, kurių odos atspalvis yra gilesnis, nes jie suteikia matomą barjerą nuo UV spindulių ir sumažina odos pažeidimo riziką.

Kita vertus, cheminės apsaugos nuo saulės priemonės sugeria UV spindulius ir paverčia juos šiluma, kuri vėliau išsiskiria iš odos. Juose yra veikliųjų medžiagų, tokių kaip avobenzonas, oksibenzonas arba oktokrilenas. Cheminiai apsauginiai kremai nuo saulės dažnai pirmenybę teikia dėl lengvesnės tekstūros ir greito įsisavinimo, todėl jie idealiai tinka kasdieniam naudojimui. Tačiau kai kuriems asmenims, ypač turintiems jautrią odą, jie gali sudirginti odą.

Renkantis fizines ir chemines apsaugos nuo saulės priemones, svarbu atsižvelgti į savo odos tipą, odos problemas ir asmeninius pageidavimus. Pavyzdžiui, žmonės, turintys jautrią odą, gali teikti pirmenybę fizinei apsaugai nuo saulės dėl švelnesnės formulės. Tie, kurių oda yra riebi, gali rinktis cheminį kremą nuo saulės dėl lengvesnės tekstūros ir greito įsisavinimo.

Apibendrinant, tiek fizinės, tiek cheminės apsaugos nuo saulės priemonės turi savo privalumų ir trūkumų. Suprasdami skirtumą tarp šių dviejų, galite pasirinkti geriausią kremą nuo saulės pagal savo odos tipą ir poreikius bei užtikrinti maksimalią apsaugą nuo UV spindulių.

SPF reikšmė odos vėžio prevencijai

SPF svarbos odos vėžio prevencijai negalima pervertinti. Odos vėžys yra viena labiausiai paplitusi vėžio formų, o per didelis buvimas saulėje yra pagrindinė odos vėžio priežastis.

SPF arba apsaugos nuo saulės faktorius matuoja apsaugą nuo UVB spindulių, kurie yra pagrindinė nudegimų saulėje priežastis. UVB spinduliai taip pat gali pažeisti odą ir padidinti odos vėžio riziką. Be UVB spindulių, saulė skleidžia UVA spindulius, kurie prasiskverbia giliau į odą ir gali sukelti senėjimą, raukšles, prisidėti prie odos vėžio.

Rekomenduojama naudoti kremą nuo saulės, kurio SPF koeficientas ne mažesnis kaip 30, kuris blokuoja 97% UVB spindulių, ir ieškoti plataus spektro kremo, kuris apsaugotų tiek nuo UVA, tiek nuo UVB spindulių. Taip pat svarbu pakartotinai tepti kas dvi valandas, ypač po maudynių ar prakaitavimo.

Be plataus spektro apsaugos nuo saulės naudojimo, taip pat svarbu ieškoti pavėsio, dėvėti apsauginius drabužius ir vengti būti lauke saulės piko metu, paprastai nuo 10 iki 16 val.

Nors SPF yra labai svarbus siekiant išvengti odos vėžio, tai tik vienas apsaugos nuo saulės aspektų. Siekiant sumažinti odos vėžio riziką, būtinas visapusiškas požiūris į apsaugą nuo saulės, įskaitant apsaugos nuo saulės derinį ir plataus spektro apsaugos nuo saulės naudojimą.

SPF makiažo produktuose

Makiažo produktai su SPF, pvz., pagrindai, pudros ir tonuoti drėkinamieji kremai, yra patogus būdas apsaugoti odą ir kartu padengti. Tačiau svarbu rinktis makiažo priemones, kurių SPF yra ne mažesnis kaip 30, nes mažesnis SPF lygis gali nesuteikti pakankamai apsaugos. Taip pat svarbu atsiminti, kad makiažą su SPF reikėtų pakartotinai tepti kas dvi valandas, kaip ir įprastą kremą nuo saulės. Vienas iš pavyzdžių būtų Missha M Perfect BB kremas

Mitai apie SPF apsaugą nuo saulės

Apsauginis kremas nuo saulės yra esminis apsaugos nuo saulės komponentas ir gali padėti sumažinti odos vėžio ir priešlaikinio senėjimo riziką. Tačiau yra daug mitų ir klaidingų nuomonių, susijusių su kremu nuo saulės, kurie gali sukelti painiavą ir klaidingą informaciją. Kaip kosmetikos ekspertė, norėčiau pasinaudoti proga paneigti kai kuriuos iš šių mitų ir pateikti tikslios informacijos apie apsaugos nuo saulės priemones.

1 mitas: didesnis SPF suteikia daugiau apsaugos.

Faktas: SPF matuoja apsaugos nuo saulės apsaugą nuo UVB spindulių, kurie yra pagrindinė nudegimų saulėje priežastis. Nors didesnis SPF gali suteikti šiek tiek daugiau apsaugos, svarbu atminti, kad joks kremas nuo saulės nesuteikia 100 % apsaugos. Rekomenduojama naudoti plataus spektro apsaugos nuo saulės priemones su ne mažesniu kaip SPF 30, kuris blokuoja 97% UVB spindulių.

2 mitas: Jums nereikia pakartotinai tepti kremo nuo saulės, jei naudojate makiažą su SPF.

Faktas: makiažą su SPF reikėtų pakartotinai tepti kas dvi valandas, kaip ir įprastą kremą nuo saulės. Be to, svarbu rinktis makiažo priemones, kurių SPF yra ne mažesnis kaip 30, ir atminti, kad makiažas suteikia ribotą apsaugą ir nereikėtų juo pasikliauti kaip vienintele apsaugos nuo saulės forma.

3 mitas: Apsauga nuo saulės būtina tik saulėtomis dienomis.

Faktas: saulė skleidžia kenksmingus UV spindulius net debesuotomis ar apsiniaukusiomis dienomis. Apsaugą nuo saulės svarbu naudoti kiekvieną dieną, nepaisant oro sąlygų, kad apsaugotumėte odą nuo žalingo saulės poveikio.

4 mitas: Tamsesnio atspalvio odai nereikia apsaugos nuo saulės.

Faktas: nors tamsesni odos atspalviai gali turėti natūralesnę apsaugą nuo saulės, jie vis tiek gali pažeisti odą ir susirgti odos vėžiu. Visų atspalvių odai svarbu naudoti apsaugos nuo saulės priemones, kurios apsaugotų odą nuo žalingo saulės poveikio.

Hialurono rūgštis