Hialurono rūgštis

Hialurono rūgštis - tai lipni, skaidri, natūraliai žmogaus kūne besigaminanti medžiaga. Daugiausiai jos randama akyse, jungiamuosiuose audiniuose ir odoje. Šios rūgšties trūkumas gali būti sausų akių, sausos ir sudirgusios odos priežastis. Naudodami kosmetiką, mes daugiausiai rūpinamės hialurono rūgštimi mūsų odoje. Pati svarbiausia hialurono rūgšties savybė yra surišti vandens molekules, ji gali surišti, iki 1000 kartų daugiau vandens nei pati sveria. Kaip ir kolageno taip ir šios medžiagos kiekis metams bėgant mažėja, dėl ko mažėja odos elastingumas ir atsiranda odos senėjimo požymiai. 

Hialurono rūgštis gali būti naudojama kaip papildas, kaip injekcijos ir išoriškai. Čia daugiau kalbėsime apie išorinį naudojimą su kosmetikos priemonėmis. Kosmetikoje dažniausiai naudojamos trys formos hialurono rūgšties - HYALURONIC ACID, HYDROLYZED HYALURONIC ACID arba SODIUM HYALURONATE. Tokiais pavadinimais hialurono rūgštis yra žymima ant kosmetikos gaminių etikečių. 

COSRX Hydrium Triple Hyaluronic Moisture Ampoule sudėtyje yra visos trys formos hialurono rūgščių 

Hialurono rūgšties nauda

  • mažina odos senėjimo požymius
  • drėkina
  • užrakina drėgmę odoje, ilgalaikis drėkinimas
  • gerina odos barjerą
  • gerina žaizdų gijimą
  • padidina odos elastingumą
  • gali gydyti egzemą
  • gali sumažinti odos paraudimus
  • gali padėti kolageno gamybai

Odos hidratacija

Dėl savo savybės surišti vandens molekules hialurono rūgštis yra nuostabi priemonė odos hidratacijai. Hialurono rūgštis yra polimeras, kas reiškia, gal molekulių dydis gali skirtis. Odos hidratacijoje molekulės dydis vaidina esminį vaidmenį. Didžiosios molekulės drėkina odos paviršių - epidermį, o mažosios skverbiasi gilyn į dermą. Tokiu būdu yra drėkinami visi odos sluoksniai. Šios savybės hialurono rūgštį daro nepaprastai veiksminga odos drėkinimo priemone. 

Hialurono rūgštis - humektantas

Humektantai - tai medžiagos padedančios sulaikyti drėgmę. Tai labai naudinga medžiaga odos priežiūros priemonėse. Dėl savo savybės surišti vandens molekules hialurono rūgštis veikia kaip humektantas, ir neleidžia drėgmei iš odos greitai pasišalinti, išgaruoti.

Lipidinio odos barjero gerinimas

Epidermio odos sluoksnio paskirtis yra saugoti odą nuo žalingo aplinkos poveikio. Ar tai būtų UV spinduliai, ar tai žvarbus vėjas. Laikui bėgant šio sluoksnio ląstelės miršta, ir turi būti pakeičiamos naujomis, kad išlaikyti balansą. Tinkamas drėgmės kiekis nepaprastai svarbus ląstelių regeneracijai. Dėl savo drėkinančių ir drėgmę sulaikančių, bei gijimą skatinančių savybių hialurono rūgštis svariai prisideda prie odos barjero stiprinimo. 

Odos ląstelių atsinaujinimas

Nors hialurono rūgštis tiesiogiai neskatina ląstelių atsinaujinimo proceso, tačiau užtikrintas drėkinimas sukuria palankią terpę odos ląstelių regeneracijai. Tai skatina ir geresnį žaizdelių gijimą. Odos regeneracija ir tinkamas drėkinimas padaro odą elastingesnę, ir suteikia jaunatvišką išvaizdą, mažina raukšlių susidarymą. 

Atkuria odos riebalų balansą

Klaidinga manyti, kad riebi oda nereikalauja papildomo drėkinimo. Kartais oda drėgmės trūkumą bando kompensuoti papildomai išskirdama riebalus. Kas savo ruožtu gali užkimšti poras, ir paskatinti aknės susidarymą. Drėkinimas su hialurono rūgštimi suteikia odai tinkamą kiekį drėgmės, ir sustoja žalingas kompensacinis mechanizmas išskiriantis perteklinį kiekį riebalų. Tai suteikia odai sveikesnę išvaizdą, mažiau riebaluojasi, ir mažina aknės susidarymą. 

Hialurono rūgšties šalutinis poveikis

Nors pati hialurono rūgštis nesukelia alerginių reakcijų, bet ji yra geras veikliųjų medžiagų pernešėjas į odą.  Taigi jei naudojate su kitomis alergiją sukeliančiomis medžiagomis, hialurono rūgštis gali alergiją padidinti, nes alerginės medžiagos geriau įsiskverbs į odą. 

Ar visa hialurono rūgštis yra vienoda?

Ne visa hialurono rūgštis yra vienoda, molekulės dydis turi įtakos odos poveikiui. Hialurono molekulės yra matuojamos atominės masės vienetais daltonais, žymima kDa (kilodatonas). Poveikį pagal rūgšties molekulės dydį būtų galima skirstyti taip:

  • (>500 kDa) puikiai drėkina paviršių, saugo odą ir gali veikti kaip osmosinis siurblys, padedantis vandenyje tirpioms veikliosioms medžiagoms prasiskverbti giliau į odą.
  • (< 500 kDa) gali drėkinti odą šiek tiek giliau, nors ji vis dar yra didelė molekulė ir daugiausia veikia epidermyje (išoriniame odos sluoksnyje).
  • (~ 200 kDa) taip pat gali padėti odai atsistatyti, nes padidina jos atsparumą
  • (<50 kDa) yra prieštaringas ingredientas ir gali veikti kaip uždegimą paskatinanti molekulė

Hialurono rūgštis ir vitaminas C

Hialurono rūgštis ir vitaminas C dažnai naudojami kartu, nes jie vienas kitą papildo drėkindami, saugodami ir atstatydami senstančią odą. Per daug vitamino C gali dirginti, sukelti sausumą ir netgi sukelti spuogų atsiradimą tam tikrų tipų odai. Hialurono rūgštis yra puikus vitamino C priedas, nes ji neperkrauna odos. Atvirkščiai, ji maitina odą, padėdama sukurti drėgmės barjerą ir leidžia odai lengviau gyti. Hialurono rūgšties serumas ir vitaminas C gali būti puikus priedas jūsų odos priežiūros rutinoje.

Hialurono rūgštis ir retinolis

Iš tikrųjų yra didelė tikimybė, kad jau naudojate produktą su hialurono rūgštimi – ar tai būtų drėkiklis, ar pats retinolio preparatas. Po retinolio visada turėtumėte naudoti drėkinamąjį kremą, todėl naudodami hialurono rūgštį galite supaprastinti savo kasdienybę. Jei jūsų retinolio sudėtyje yra hialurono rūgšties, galime manyti, kad produktai yra pagaminti geros reputacijos prekės ženklo ir kūrėjai atsižvelgė į tai, kad jie abu būtų stabilūs viename preparate.

Siūlome užtepti drėkinamąjį kremą arba gelio pavidalo hialurono rūgštį praėjus maždaug 30 minučių po retinolio užtepimo, kad priemonė išdžiūtų ir įsigertų į odą prieš ją drėkinant. Tiems, kurie turi sausą ar jautrią odą, siūlome prieš retinolį naudoti hialurono rūgšties serumą.
plačiau apie retinolį

Kada naudoti hialurono rūgštį?

Hialurono rūgštis priešingai nei retinolis, gali būti naudojama ir ryte ir vakare. Ši rūgštis kaip tik sustiprina odos barjerą, ir oda tampa atsparesnė aplinkos poveikiui, todėl ji puikiai tinka ir rytinėje rutinoje. Jei odo itin išsausėjusi, galima naudoti ir ryte ir vakare, tai tik sustiprins veiksmingumą. Apskritai hialurono rūgštis laikomas draugišku komponentu, ir sveikatai nekenksmingas, todėl naudojimas nereikalauja įpatingų atsargumo priemonių. Įtraukite hialurono rūgštį į savo kosmetikos krepšelį, ir odos priežiūra tas dar geresnė! 

Esencija odos priežiūroje