Retinolis kosmetikoje

Retinolis yra vitamino A forma, kuri jau kelis dešimtmečius plačiai naudojama kosmetikoje ir odos priežiūros produktuose. Tai stiprus antioksidantas, galintis pagerinti odos būklę ir išvaizdą. Pasižymi tuo, kad pagerina odos tekstūrą, atspalvį taip pat mažina raukšles ir mimikos linijas. Tačiau nežinote kaip naudoti retinolį odos priežiūrai? Mes šiuos klausimus ir pasistengsime atsakyti.

Retinolio tyrimai

Per pastaruosius kelis dešimtmečius atlikta daug retinolio tyrimų, tai gerai ištirtas komponentas. Daug tyrimų atlikta siekiant išsiaiškinti galimo jo poveikio odai ir naudojimo kosmetikoje, bei odos priežiūros produktuose.

Pirmieji retinolio tyrimai buvo atlikti aštuntajame dešimtmetyje, kai jis pirmą kartą buvo vartojamas spuogams gydyti. Nuo to laiko buvo atlikta daug klinikinių tyrimų, siekiant ištirti šios medžiagos veiksmingumą prieš įvairias odos problemas, įskaitant senėjimą, spuogus ir hiperpigmentaciją.

Retinolio mokslinius tyrimus atliko įvairios institucijos, įskaitant universitetus, farmacijos įmones ir nepriklausomas mokslinių tyrimų organizacijas. Daugelis tyrimų buvo paskelbti moksliniuose žurnaluose, todėl kiti tyrėjai galėjo peržiūrėti ir patikrinti rezultatus.

Apskritai retinolio tyrimai nuolat rodo, kad jis gali būti veiksminga sudedamoji dalis odos išvaizdai ir sveikatai gerinti, nors jo veiksmingumas gali skirtis priklausomai nuo konkretaus produkto ir jį naudojančio asmens.

Publikuoti tyrimai

"Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety" 
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/)
"Topical Retinoids: Therapeutic Mechanisms in the Treatment of Photodamaged Skin" 
(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26969582/)

Retinolio privalumai

Vienas iš pagrindinių retinolio privalumų yra jo gebėjimas skatinti kolageno gamybą, kuris yra baltymas, padedantis odą stiprina ir pagerina struktūrą. Senėjant kolageno gamyba mažėja, todėl išsivysto mimikos linijos ir raukšlės. Skatindamas kolageno gamybą, retinolis gali pagerinti odos elastingumą ir tvirtumą, suteikdamas jai jaunatviškesnę išvaizdą. Itin naudingas brandžios odos priežiūroje. Retinolis skatina odos ląstelių regeneraciją, tai suteikia odai jaunatvišką išvaizdą ir gerina bendrą odos būklę.

Taip pat žinoma, kad retinolis turi priešuždegiminių savybių, kurios gali padėti sumažinti odos paraudimą ir patinimą. Jis taip pat gali padėti atkimšti poras ir pagerinti bendrą odos būklę bei atspalvį.

Priemonės su retinoliu veido odos priežiūrai

Veido oda yra ypatinga tuo, kad ji paprastai yra gana jautri, bet tuo pačiu beveik visuomet atvira. Todėl turi būti atspari aplinkos poveikiui. Priemonės su retinoliu odą atjaunina, tačiau tuo pačiu metu padaro jautresnę aplinkos poveikiui ypač saulės spinduliams. Todėl kremus ar esencijas su retinoliu rekomenduojama naudoti vakare, ir pasirūpinti SPF apsauga nuo saulės. Jei abejojate, kuomet pradėti naudoti priemones su retinoliu, geriausia tai daryti rudenį arba žiemą, kuomet saulės poveikis mažesnis. Taip pat kai kuriems žmonės didesnis kiekis retinolio gali sukelti dirginimą, tad visuomet jei anksčiau nenaudojote kosmetikos su retinoliu rekomenduojama pirmiausia užtepti ant nedidelio odos plotelio ir stebėti, ar neiššaukia nepageidaujamos reakcijos.

Kaip derinti su kitomis kosmetikos priemonėmis?

Naudojant priemones su retinoliu reikėtų vengti tuo pačiu metu naudoti kitas priemones kurių sudėtyje yra AHA ar BHA rūgščių, vitamino C ar benzoilio peroksido. Naudojant kartu, gali atsirasti odos dirglumas, paraudimas ar išsausėjimas. Jei yra poreikis naudoti šiuos ingredientus, geriausia būtų naudoti skirtingomis dienomis.

Kada reikėtų pradėti naudoti priemones su retinoliu?

Odos senėjimo procesai prasideda jau maždaug nuo 25 metų amžiaus. Tai ir būtų tas laikas, kada į veido odos priežiūrą būtų galima įtraukti kosmetiką su retinoliu. Retinolio kursą būtų galima daryti vieną arba du kartus per metus, geriausią rudenį arba žiemą, kada saulės aktyvumas mažesnis. Jei oda į retinolį reaguoja gerai, tuomet nedidelės koncentracijos priemones būtų galima naudoti ištisus metus, tačiau reikėtų pasirūpinti SPF apsauga nuo saulės, ypač šiltuoju metų laiku.

Retinolis nėštumo metu

Retinolio nerekomenduojama vartoti nėštumo metu, nes jis gali absorbuotis į odą ir turėti įtakos vaisiaus vystymuisi.

Vitaminas A, kurio forma yra retinolis, yra būtinas normaliam vaisiaus vystymuisi ir svarbus besivystančio vaisiaus ląstelių augimui ir diferenciacijai. Tačiau didelis vitamino A kiekis nėštumo metu gali būti kenksmingas ir padidinti apsigimimų riziką.

Retinolis klasifikuojamas kaip teratogenas, kuris gali sukelti besivystančio vaisiaus apsigimimus. Nors tikslūs retinolio poveikio vaisiaus vystymuisi mechanizmai nėra visiškai suprantami, manoma, kad jis gali sutrikdyti normalų ląstelių diferenciacijos ir vystymosi procesą.

Dėl šios priežasties nėščioms moterims paprastai rekomenduojama nėštumo metu nevartoti preparatų, kurių sudėtyje yra retinolio ar kitų vitamino A formų. Jeigu esate nėščia ir šiuo metu vartojate kosmetiką, kurios sudėtyje yra retinolio, rekomenduojama pasikalbėti su sveikatos priežiūros specialistu apie galimą riziką ir nuspręsti, ar toliau naudoti šią priemonę.

Apibendrinant galima pasakyti, kad retinolis yra galinga sudedamoji dalis, kuri jau daugelį dešimtmečių plačiai naudojama kosmetikos ir odos priežiūros priemonėse. Jis yra naudingas odai: mažina mimikos raukšlių ir raukšlių susidarymą, skatina kolageno gamybą ir mažina uždegimą. Tačiau nėščioms moterims tai nerekomenduojama.  Rekomenduojama pradėti nuo mažos koncentracijos ir palaipsniui didinti stiprumą, jeigu tam yra poreikis.

Rekomenduojame išbandyti:

Elizavecca Milky Piggy veido kremą su retinoliu

SOME BY MI Retinol Intense Advanced Triple Action paakių kremą su retinoliu

Beauty of Joseon Revive Eye paakių kremą su retinoliu

Brandžios odos priežiūra
naudingi patarimai