Kaip skaityti SPF kremo etiketę

SPF kremą perkame tam, kad apsisaugoti nuo žalingo saulės poveikio, bet ar kada susimąstėte ką reiškia įvairūs žymėjimai ant etiketės. Dažnai žmonės koncentruojasi tik į vieną skaičių SPF. Tai plačiausiai žinomas ir bene vienintelis standartizuotas apsaugos nuo saulės parametras. Tačiau jis visko nepasako.

Kas tas SPF?

Kaip jau rašėme straipsnyje SPF apsauga nuo saulės - tai žymėjimas rodantis apsaugą nuo UVB spindulių. Šis skaičius rodo, kiek kartų ilgiau galite būti saulėje lyginant buvimą saulėje be SPF apsaugos. Pavyzdžiui jei be apsaugos įdegimas matosi po 10 minučių, tai su SPF 30 matysis po 300 minučių. Tačiau šie skaičiai yra iš tyrimo rezultatų, t.y. idealiu atveju - jei kremas gausiai ir tolygiai užteptas, jei nebuvo kontakto su drabužiais ir pan., jei neprakaituojate ir t.t. Kas realiomis sąlygomis sunkiai pasiekiama. Todėl visada rekomenduojama kremą tepti kas dvi valandas, nepriklausomai nuo SPF skaičiaus. Bendrai lygininant SPF 30 ir 50, atrodo kad pastarasis suteikia beveik dvigubai apsaugos. Tačiau nevisai taip:

  • SPF 15 sulaiko 93% UVB spindulių
  • SPF 30 sulaiko 97% UVB spindulių
  • SPF 50 sulaiko 98% UVB spindulių

Kaip matome SPF 50 sulaiko tik 1% daugiau UVB spindulių nei SPF 30.

Ką reiškia PA+++ žymėjimas?

Dažnai ant pakuotės galime sutikti PA+++ žymėjimą. Tai Japonijoje sukurtas, ir dalies šalių perimtas žymėjimas apsaugos prieš UVA spindulius. Šį žymėjimą dažnai galime rasti ant azijietiškos kosmetikos įskaitant ir korėjietišką. PA reitingas paremtas PPD (Persistent Pigment Darkening) metodu. Testavimo metu yra lyginama kaip ilgai odai reikia būti UVA spinduliuose, kad įdegtų. Lyginami rezultatai su apsauga, ir be. PPD 10 turėtų žymėti, kad su apsauga reikia 10 kartų ilgiau būti UVA spinduliuose nei kad be apsaugos, kad būtų matomas toks pat įdegis. Tačiau šio metodo problema yra, kad nėra standartizuotų matavimo vienetų. PPD versti į PA reitingą, galima būtų versti taip:

  • PPD = nuo 2 iki 4, PA = PA+
  • PPD = nuo 4 iki 8, PA = PA++
  • PPD = nuo 8 iki 16, PA = PA+++
  • PPD = 16 ir daugiau, PA = PA++++

Tiesa PA++++ yra taikomas ne visose šalyse, kai kuriose šalyse maksimalus PA yra su trimis + PA+++.

Ką reiškia broad-spectrum?

Kartais galime rasti tiesiog užrašą "broad-spectrum". Tai reiškia, kad apsaugos nuo saulės priemonė turi apsaugą ir nuo UVA ir nuo UVB spindulių. Tiesa, kokio lygio apsauga nuo UVA nėra pasakoma, belieka pasitikėti gamintoju.

Vandeniui atsparus SPF kremas

Taip pat SPF kremai kartais žymimi kaip "water resistant". Šis žymėjimas reiškia, kad SPF kremas yra atsparus vandeniui. Tačiau reikia žinoti, kad visi kremai turi ribotą atsparumą vandeniui. Ant etiketės žymima kaip "water resistant", jei kremas sugeba suteikti apsaugą  40 minučių plaukiojant. Todėl itin svarbu pakartotinai naudoti kremą išlipus iš vandens. 

Kuo skiriasi SPF skirtas vaikams?

Kai kurie kremai nuo saulės žymimi kad tinkami vaikams. Dažniausiai tai reiškia, kad jie subalansuoti jautriai odai, ir neturi alergenų. Šiomis savybėmis pasižymi mineraliniai SPF filtrai, kurių veikliosios medžiagos yra zinc oxide ir titanium dioxide. Vaikams reiktų vengti kremų, kurių sudėtyje yra PABA (Para-aminobenzoic acid), nors šis komponentas ir natūrali medžiaga, tačiau gausiai naudojamas gali sukelti alerginę reakciją. 


SPF apsauga nuo saulės