DUK apie kremus nuo saulės

dažnai užduodami klausimai apie kremus nuo saulės su SPF apsauga

Artėjant šiltesniems mėnesiams ir populiarėjant veiklai lauke, svarbu užtikrinti, kad tinkamai rūpintumėtės savo oda naudodami apsauginius kremus nuo saulės. Tačiau dažnai kyla klaidingų įsitikinimų ir klausimų, susijusių su apsaugos nuo saulės priemonių naudojimu. Norėdami padėti jums priimti informacija pagrįstus sprendimus ir veiksmingai apsaugoti odą, atsakysime į keletą dažniausiai užduodamų klausimų (DUK) apie apsauginius kremus nuo saulės.

Kokia yra apsauginio kremo nuo saulės paskirtis?

Pagrindinė apsaugos nuo saulės priemonių paskirtis - apsaugoti odą nuo žalingo ultravioletinių (UV) saulės spindulių poveikio. UV spinduliuotė gali pakenkti odai, pavyzdžiui, nudegti saulėje, anksčiau laiko pasenti ir padidinti odos vėžio riziką. Apsauginis kremas nuo saulės veikia kaip barjeras, kuris sugeria, išsklaido arba atspindi UV spindulius ir padeda jiems neprasiskverbti į odą.

Kaip veikia SPF?

SPF reiškia apsaugos nuo saulės faktorių (angl. Sun Protection Factor) ir parodo, kaip gerai apsaugos nuo saulės priemonė gali apsaugoti odą nuo UVB spinduliuotės, kuri sukelia nudegimus saulėje. SPF rodo, per kiek laiko UVB spinduliuotė nudegina apsaugotą odą, palyginti su neapsaugota oda. Pavyzdžiui, jei naudojate apsauginį kremą nuo saulės su SPF 30, tai reiškia, kad odai nudegti prireiks 30 kartų daugiau laiko, palyginti su tuo, jei nenaudotumėte jokio apsauginio kremo nuo saulės. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad SPF apsaugo tik nuo UVB spinduliuotės, o ne nuo UVA spinduliuotės, kuri taip pat turi įtakos odos pažeidimams.

Koks yra rekomenduojamas SPF lygis?

Amerikos dermatologijos akademija (AAD) rekomenduoja naudoti plataus spektro apsauginį kremą nuo saulės, kurio SPF yra 30 arba didesnis. Plataus spektro apsaugos nuo saulės priemonės apsaugo ir nuo UVB, ir nuo UVA spinduliuotės. Taip pat svarbu prisiminti, kad SPF veiksmingumas laikui bėgant mažėja, todėl, norint užtikrinti optimalią apsaugą, kremą nuo saulės reikia tepti kas dvi valandas arba po maudymosi ar prakaitavimo. Kremo SPF apsaugos lygį rasite nurodytą ant kremo etiketės.

Ar galiu nenaudoti kremo nuo saulės apsiniaukusiomis dienomis arba būdamas patalpoje?

UV spinduliuotė vis tiek gali prasiskverbti pro debesis ir langus, todėl svarbu naudoti apsauginį kremą nuo saulės net ir apniukusiomis dienomis arba būnant patalpoje prie langų. UV spinduliai taip pat gali atsispindėti nuo tokių paviršių, kaip smėlis, vanduo ir sniegas, todėl jų poveikis gali būti didesnis. Įpraskite naudoti apsauginį kremą nuo saulės kaip kasdienės odos priežiūros procedūros dalį, nepriklausomai nuo oro sąlygų ar vietovės.

Kuo skiriasi cheminiai ir fiziniai apsaugos nuo saulės kremai?

Cheminiai apsauginiai kremai nuo saulės sugeria UV spindulius ir paverčia juos šiluma, o fiziniai apsauginiai kremai nuo saulės (dar vadinami mineraliniais arba neorganiniais apsauginiais kremais nuo saulės) sukuria apsauginį odos barjerą, kuris atspindi UV spindulius. Cheminių apsaugos nuo saulės priemonių sudėtyje dažnai būna organinių junginių, tokių kaip avobenzonas ir oksibenzonas, o fizinių apsaugos nuo saulės priemonių sudėtyje paprastai būna mineralų, tokių kaip cinko oksidas ir titano dioksidas. Abi apsaugos nuo saulės priemonės gali būti veiksmingos, todėl tai priklauso nuo asmeninių pageidavimų ir odos jautrumo.

Ar galiu naudoti apsauginį kremą nuo saulės ant veido, jei turiu jautrią odą arba į aknę linkusią odą?

Taip, apsauginis kremas nuo saulės yra būtinas veido odai apsaugoti, net jei turite jautrią ar į spuogus linkusią odą. Ieškokite kremų nuo saulės su užrašu "be riebalų", "nekomedogeninis" arba "jautriai odai", kad sumažintumėte porų užsikimšimo ar spuogų atsiradimo riziką. Taip pat galite išbandyti fizinius apsauginius kremus nuo saulės su švelniomis, mineralinėmis sudedamosiomis dalimis, kurios rečiau dirgina odą.

Ar galiu naudoti apsauginį kremą nuo saulės savo vaikams ar kūdikiams?

Taip, svarbu apsaugoti jautrią vaikų ir kūdikių odą nuo kenksmingų saulės spindulių. Ieškokite specialiai vaikams ir kūdikiams skirtų apsaugos nuo saulės priemonių ir laikykitės jų amžiui rekomenduojamų rekomendacijų.



# SPF
Kaip skaityti SPF kremo etiketę