Glicerinas kosmetikoje

Glicerinas, dar vadinamas gliceroliu, jau dešimtmečius yra populiarus odos priežiūros produktų ingredientas. Dėl savo unikalių savybių jis yra labai svarbus daugelio kosmetikos priemonių komponentas. Šiame straipsnyje aptarsime, kas yra glicerinas, jo naudą odai, galimą šalutinį poveikį ir kaip jį efektyviai naudoti.

Kas yra glicerinas?

Glicerinas yra bespalvis, bekvapis ir klampus skystis, plačiai naudojamas kosmetikos pramonėje. Jis yra natūralus drėkiklis, t. y. pritraukia ir sulaiko vandenį, todėl yra idealus odos priežiūros produktų ingredientas. Glicerinas gaunamas iš augalinių ir gyvūninių šaltinių, taip pat sintetiniais gamybos būdais. Jo galima rasti įvairiuose produktuose, pavyzdžiui, losjonuose, valikliuose, serumuose, kremuose ir t.t. 

Glicerino nauda odai

  • Tai veiksminga drėkinamoji priemonė
    Vienas iš pagrindinių glicerino privalumų yra jo gebėjimas drėkinti odą. Būdamas humektantas, jis pritraukia vandenį iš oro ir gilesnių odos sluoksnių, padėdamas palaikyti optimalų odos drėkinimo lygį. Dėl to oda tampa švelnesnė, lygesnė ir elastingesnė.
  • Jis padeda apsaugoti odą nuo šiurkščių produktų
    Glicerinas gali pagerinti apsauginį odos barjerą  ir apsaugoti ją nuo galimų dirgiklių, esančių kituose odos priežiūros produktuose. Šis barjeras padeda sumažinti šiurkščių ingredientų poveikį odai, todėl sumažėja dirginimo ir uždegimo rizika.
  • Jis neleidžia prarasti drėgmės
    Glicerinas ne tik suteikia odai drėgmės, bet ir padeda išvengti jos praradimo. Ant odos paviršiaus sudarydamas ploną plėvelę, jis uždaro drėgmę ir neleidžia jai išgaruoti. Tai padeda palaikyti drėgmės lygį, todėl oda išlieka sveika ir švytinti.

Šalutinis glicerino poveikis

Glicerinas paprastai laikomas saugiu daugumai žmonių, tačiau kai kuriems asmenims gali pasireikšti šalutinis poveikis. Tai gali būti odos sudirginimas, paraudimas ir niežulys, ypač jei glicerino koncentracija yra per didelė arba jei asmuo yra jautrus šiai sudedamajai daliai. Jei pasireiškė nepageidaujamų reakcijų, nutraukite naudojimą ir pasitarkite su dermatologu.

Kaip naudoti gliceriną

Glicerino galima rasti įvairiuose odos priežiūros produktuose. Jei norite pasinaudoti jo teikiama nauda, ieškokite produktų, kurių viena iš pagrindinių sudedamųjų dalių yra glicerinas.
Tai viena dažniausiai kosmetikos ir farmacijos pramonėje naudojamų žaliavų, o chemijoje glicerinas yra pagrindinis daugumos eterinių lipidų - odoje esančių aliejų - pagrindas, todėl jis labai artimas odai. Dėl to jį kaip sudedamąją dalį pamatysite daugelyje odos priežiūros produktų, ypač drėkikliuose, valikliuose ir serumuose. Tai paprastas ir greitas būdas išgauti itin glotnią ir sudrėkintą odą be atskiro produkto.

Dažniausiai užduodami klausimai apie gliceriną

Klausimas: Ar glicerinas tinka visų tipų odai?
Atsakymas: Taip, glicerinas paprastai tinka visų tipų odai, įskaitant jautrią odą. Tačiau jei žinote, kad esate jautrus glicerinui, geriausia vengti produktų, kurių sudėtyje yra šios sudedamosios dalies.

Klausimas: Ar gliceriną galima naudoti veidui ir kūnui?
Atsakymas: Taip, gliceriną galima naudoti ir veidui, ir kūnui. Jo paprastai būna veido drėkikliuose, kūno losjonuose ir rankų kremuose.

Klausimas: Ar glicerinas saugus į aknę linkusiai odai?
Atsakymas: Glicerinas yra nekomedogeniškas, t. y. neužkemša porų ir neskatina spuogų atsiradimo. Tiesą sakant, jo drėkinamosios savybės gali padėti subalansuoti riebalų išsiskyrimą ir nuraminti odos uždegimą.

Klausimas: Ar gliceriną galima naudoti su retinoliu, hialurono rūgštimi?
Atsakymas: Taip, glicerinas gali būti naudojamas kartu su kitomis odos priežiūros sudedamosiomis dalimis, pavyzdžiui, retinoliu ir hialurono rūgštimi, kad padidintų bendrą odos priežiūros procedūrų veiksmingumą. Naudojamos kartu šios sudedamosios dalys gali papildyti viena kitą ir suteikti odai daugialypės naudos.

  • Glicerinas ir retinolis: Retinolis, vitamino A darinys, yra populiarus odos priežiūros priemonių ingredientas dėl savo gebėjimo skatinti ląstelių apykaitą, mažinti smulkias linijas ir raukšles bei gerinti odos tekstūrą. Glicerino derinys su retinoliu gali padėti kompensuoti galimą odos sausumą ir dirginimą, kurį kai kurie asmenys gali patirti naudodami retinolį. Drėkinamosios glicerino savybės gali padėti nuraminti odą ir palaikyti optimalų jos drėkinimo lygį, todėl retinolio vartojimas bus patogesnis.
  • Glicerinas ir hialurono rūgštis: hialurono rūgštis, kaip ir glicerinas, yra drėkinanti medžiaga, kuri pritraukia ir išlaiko drėgmę odoje. Glicerinas ir hialurono rūgštis, naudojami kartu, gali suteikti papildomą drėkinimo impulsą ir padėti išlaikyti elastingą, putlią ir jaunatviškai atrodančią odą. Šių dviejų sudedamųjų dalių derinys gali būti ypač naudingas sausą ar dehidratuotą odą turintiems asmenims, nes jos kartu didina drėgmės sulaikymą ir užkerta kelią vandens netekimui.
Korėjiečių odos priežiūros vadovas sausai ir dehidratuotai odai